Strykjärnet
Om man googlar på strykjärn kan det hända att man får upp något av dessa tre byggnade:
Gemensamt för dessa byggnader är att de kallas strykjärnet eller FlatIron på grund av deras form, som påminner om ett strykjärn. Det är dock inte dessa byggnader den här sidan ska handla om.
Strykjärnet du ska få veta mer om här, använder man för att få ett tyg eller ett klädesplagg slätt .
Ett annat ord för att stryka är pressa.
Det har funnit strykjärn under många århundraden och de har alla haft ungefär samma form som dagens strykjärn. De allra äldsta strykjärnen var massiva och värmdes direkt över elden.
Under 1600-talet hittade man på att göra strykjärnen ihåliga. De fylldes antingen med ett uppvärmt stycke järn eller glödande träkol.
Namnet strykjärn berättar för oss att det praktiska redskapet oftast var tillverkat av gjutjärn, men det har också funnits blanka och vackert polerade mässingstrykjärn.
Förr användes textilier som tålde hög värme tex bomull och linne. Dagens textilier kan vara av blandmaterial och olika tyger ska strykas olika varmt.
På våra moderna strykjärn sitter en ratt som man kan vrida för att ställa in hur varmt strykjärnet ska vara. På ångstrykjärn fyller man strykjärnet med vatten och man kan välja om man vill ha ånga eller inte. Har man otur och ställer strykjärnet på för hög värme kan tyget smälta eller så blir det inte överhuvudtaget slätt.
I alla kläder finns det en lapp som visar vilket material plagget är gjort av och hur man ska tvätta och stryka plagget. Det är viktigt att du följer instruktionerna.
Nedan ser du hur stryksymbolen ser ut och vad de olika prickarna betyder:

Bommull kan heta Cotton (engelska), Baumwolle (tyska), Coton (franska)
Ull kan heta Wool (engelska), Wolle (tyska), Laine (franska)
Numera finns det även andra typer av strykjärn tex en sk steamer. Med den kan man stryka plagget enbart med ångan när det hänger på galgen.

Informationen på den här sidan är hämtad dels från nätet, samt Textilslöjd 1 (Bitte Zachrisson Martin, Sarah Lugnet) och Allt om handarbete nr 5/95